Glosszák mindennapjaink margójára.

A Kommentátor

A Brexit-szavazás tanulságai

2016. július 02.

Függetlenül attól, mit gondolunk az eredményről, a Brexit-szavazás a mai képviseleti demokrácia alapproblémájára mutatott rá. De a kiutat is felvázolja.

(Disclaimer: ez a cikk nem arról szól, helyesen döntöttek-e a britek, hanem arról, hogyan jött létre a döntés!)
Persze valahol megmosolyogtatók azok a videók, amelyeken kilépésre szavazó tábor elvileg győztes vezetői zavarban vannak győzelmüktől, miközben szavazóik közül egyesek megszeppenve azt nyilatkozzák, nem szavaztak volna a kilépésre, ha tudták volna, hogy a kilépésre szavazók győznek.

A demokrácia definíciója szerint arról szól, hogy a polgárok szabadon döntenek a közügyekről, ami persze azzal jár, hogy a következményekért való felelősséget is a polgár viseli. A mai képviseleti demokráciákban azonban a döntés, a felelősség és a következmények viselése sokak fejében nem kötődik össze – és ezt látjuk most azoknak a briteknek a megnyilvánulásaiban, akik másként szavaztak volna, ha az igenek győznek. Igaz, hogy bármely európai ország választási kínálata leginkább egy telefon-tévé-internetszolgáltató csomagajánlatra hasonlít, négyéves hűségidővel, azzal a különbséggel, hogy jelenleg a jog jobban védi az előfizetőt a szolgáltató önkénye ellen, mint a választót az ellen, hogy választott pártja a választási ígéretekkel ellentétes döntést hoz. Mégis az a helyzet, hogy a választók egy jelentős része több időt fordít a felkínált tévécsomagok tanulmányozására szerződéskötés előtt, mintsem a pártprogramok átfutására a választások előtt

Tovább

A szeretet vallása, avagy: Akkor most mit is gondol Petrás Mária?

Történt, hogy egy zsidó kulturális fesztiválon fellépett volna a Muzsikás együttes és annak vendége, bizonyos Petrás Mária, ám kiderült, Petrás a finoman szólva nem épp zsidóbarát közönségéről híres Magyar Szigeten is fellépett, így a szervezők visszavonták a meghívást, amire aztán lett haddelhadd, részben azért, mert Petrás már nem is emlékezett arra, hol is énekelt fel vagy 10 éve.
Petrás olyasmit mondott, hogy őt nem érdekli a politika, és nem eszerint választja meg fellépéseit - mondjuk, minden bizonnyal jobban emlékezne a szigetes fellépésére, ha ritkábbak lennének az ilyen típusú közönség előtti koncertjei. Ja, és persze arról sem tehet, hogy férje bizonyos Döbrentei Kornél, akinek gyűlölködő felszólalásai miatt több tucat író hagyta ott 2004-ben a Magyar Írószövetséget.
Demindegyis, és ez úgyis régen volt. Mostani spirituális közösségét ezzel ellentétben Petrás minden bizonnyal pontosan megválogatja, hiszen ez mélyen hívő keresztényként nyilván fontos neki. Az a helyzet, hogy választott közösségét, a "Keresztény Kulturális Akadémiát" elnökként az a Pajor András zuglói plébános vezeti, aki a Facebookon uszít mindenféle idegen ellen.

Szóval lehet, hogy a zsidó fesztivál szervezői előbb rúgtak ki és utána vizsgálódtak, de történetesen így is beletaláltak.

A menekültek és az iszlamizmus

Behordják a menekültek az iszlamizmust Európába és kiszorítják a kerszténységet - ettől tartanak sokan. Nos, az a helyzet, hogy aki a Közel-Keleten él és szimpatizál az iszlám fundamentalizmussal, annak most jött el a Kánaán - otthon, Szíriában, az IS fennhatósága alatt mindent megkap, ami iszlamista szíve kíván. Másszóval: Az iszlamista és a nem iszlamista szír megkülönbözeteésére van egy roppant egyszerű, ám annál pontossabb ökökszabály: az iszlamista most, amikor az IS uralkodik hazáján érzi magát igazán otthon, és otthon is maradt, akik viszont az út nehézségeit magukra vállalták, azok azért jöttek, mert éppenhogy nem kérnek a vallási fundamentalista államból (a terrorisajelöltnek ezzel ellentétben megvannak a lehetőségei arra, hoy repülővel jöjjön, és megússzák többek között az újlenyomat-adást is).  
A "Nyugaton" élő muszlimok között ugyanakkor valóban vannak fundamentalisták (ahogyan, mellesleg, keresztények között is előfordulnak), ám ha reálitásoknak megfelelő képet akarunk kapni a muszlimok különböző csoportjairól, akkor nem azt kell néznünk, melyik csoport milyen hangosan béget a kamerák előtt és hányszor szerepel a médiában, hanem azt, valóban hányan vannak egy-egy állásponton. Németországról tudvalévő, hogy az ott élő muszlimok 95%-ának pl. semmi baja nincs a gyerekek koedukált úszásoktatásával vagy azzal, hogy pénteken suli van. Svájcban pedig több keresztény fundamentalista próbálja felmentetni a gyerekét a kötelező úszásoktatás alatt, mint muszlim, akiből összesen néhány tízezer él az országban. Az a kevés muszlim fundi amúgy jellemzően ott született, helyzetét kilátástalannak érző fiatal férfi (akinél a születési véletlentől függ, hogy most épp fundi lesz-e belőle, ultra, vagy valamely más totalitárius jellegű csoport tagja), esetleg kiábrándult mérnök, vagy konvertita, azazhogy bennszülött keresztény.

Szóval ha küzdeni akarunk a vallási fasizmus ellen, akkor ebben a szír, afgán menekülteket akár szövetségeseinkké tehetjük, ha ügyesek vagyunk - elvégre az ő hazájukat vették el a fundik.

Utazási tipp Ráhel-nap alkalmából

Kedves Ráhel!
Senki nem tehet arról, honnan származik, ahogy arról sem, hogy burokban nőtt fel. Arról már sokkal inkább tehet, hogy történetesen pénzes pasihoz megy hozzá és kapcsolati tőkét használ évfolyamtársai közötti presztízse növeléséhez. De most nem arról akarlak kérdezni, vajon akkor is ilyen hőn szeretnéd-e a férjedet, ha egy szál cseregatya lenne az összvagyona. Hanem arra emlékeztetlek, hogy származásod és férjválasztási prioritásaidtól függetlenül mezei polgárként, tanult nőként (az hírlik rólad, van eszed) és különösen leendő üzletasszonyként van pár olyan feladatod, amelyek sikeres elvégzéséhez ismerned kell az országot, aminek polgára vagy. Enélkül polgárként nem fogod tudni megítélni, mi a közjó, üzletasszonykéntpedig nem lehetsz sikeres, ha nem ismered azokat a feltételeket és piaci lehetőségeket, amelyek között működik a céged (már ha "üzlet" alatt klasszikus üzletet értünk, és nem közvagyon "jutányos" megszerzését). Egy-két adalék talán az általad lakott burokba is eljutott már, de ajánlok neked egy roppant kézreeső alkalmat az ország megismerésére: Amikor legközelebb utazol Lausanne és Budapest között, ne szállj repülőre, hanem ülj fel a Zürich-Budapest között közlekedő éjszakai vonatra, és beszéltesd női utastársaidat az életükről és az életlehetőségeikről. Kötélnek fognak állni, mert éjszakai aktív életmódot kénytelen folytatni. Hamar meg fogod tudni, valójában milyen lehetőségei vannak és meddig jutnak el a fiatal nők ma Magyarországon, ha valóban nulla szülői hátszéllel kell boldogulniuk. Nem kell tőlük félned (inkább ők félnek tőled), nem bántanak, ők is saját lábukon élnek, igaz, nem átalányban, hanem darabbérben jutnak pénzhez. 
A végére egy kis disclaimer: Abból indultam ki, hogy őszintén és szabad akaratból csinálod, amit csinálsz, és nyilatkozol, amit nyilatkozol. Ha ez nincs így, szívből kívánom neked, hogy mihamarabb fel tudd szedni a sátorfádat, és üdvözölni foglak a való világban.
Üdvözöl, egy blogger

A Pollack Mihály téri TEK-rejtély megoldása

A TEK ma reggel lefújatta az Angela Merkel látogatása alkalmából az Andrássy Egyetem elé szervezett, egy hónappal ezelőtt bejelentett tüntetést, amelyet amúgy is csak a Pollack Mihály tér másik, Múzeum utca felőli oldalára engedélyeztek. Biztonsági oka a lemondásnak egészen biztosan nincsen: az Andrássy Egyetemnek a Bródy utca felől is van autós kapuja, azaz Angela Merkel kocsijában ülve vagy onnak kiszállva annyira védve lett volna így is a nemcsak a támadástól, hanem a tüntetésnek még a látványától is, hogy feleslegesnek tűnt lemondani a (nyilván helyismeret hiányában szervezett) tüntetést.  
Hanem azt vehették észre a TEK-esek az utolsó pillanatban (minden korábbi helyszínbejárás ellenére), hogy a díszterem ablaka bizony oldalra nyílik, és a térnek pont arra a rádió előtti részére látni, ahol a tüntetők álltak volna.

A frankelszabadulásos forintgyengülés nyertese: Semjén és a KDNP

Elsőre meglepőnek tűnhet, de a frankelszabadulás legnagyobb nyertese (a forintosított hiteleseken kívül persze) alighanem Semjén KDPN-je lesz, mégpedig nagyon egyszerű okból. Leghőbb vágyuk (amely persze nem Tömjénék szemétdombján kelt ki szűznemzéssel, hanem idegenből, a katolikus központból hozták a magját, mégpedig nemcsak mihozzánk), szóval leghőbb vágyuk, a boltok vasárnapi zárva tartása elvileg kézzelfogható közelségbe került azzal, hogy Orbán Viktor áldását adta rá, a parlamenti képviselők pedig azonnal engedelmeskedve beleírták a rohamtempóban módosuló szentkönyvbe. Így március 15-től már csak azok a családok dolgozhatnak vasárnap, akik elég gazdagok ahhoz, hogy saját boltjuk legyen (nekik viszont muszáj testületileg a boltban tölteni a vasárnapot, mert alkalmazottat ők sem dolgoztathatnak aznap). Bár a lakosság orrára nem kötötték, félő volt, hogy ugyanaz történik, mint Horvátországban,

Tovább

A KDNP és a katolikus egyház hatalomért való harca és áldozataik

Sokan szeretik kissé megmosolyogni a KDNP és az időnként Tömjén Zsoltnak becézett Semjén Zsolt tevékenységét, hiszen a támogatottságuk valóban mérhetetlenül alacsony, és a társadalommal szembemenő kezdeményezéseik ezért akár szélmalomharcnak is tűnhetnek. Aki határainkon túltekint, az azonban tisztában van azzal, hogy a KDNP tevékenységét nem légüres térben, Magyarországra korlátozva végzi, hanem egy nemzetközi mozgalom magyarországi nyúlványát képezi. Minden "családbarát" retorika ellenére a KDNP legfőbb kárvallottjai éppenhogy a családok (is).

Tovább

Miről is szavaznak ma a Svájciak? (Súgok: Nem az idegenellenességről.)

A svájciak rövid pórázon tartják politikusaikat, ami abban is megnyilvánul, hogy évi kb. 3 alkalommal szavazóvasárnapot tartanak, amelyen mindenféle szövetségi, kantonális és helyi kérdésekről döntenek. Az ilyenkor megtárgyalt témák persze ritkán ütik meg a nemzetközi ingerküszöböt, ám a mai egyik (!) téma olyan, hiszen külföldieket is érint - mármint azokat, akik esetleg Svájcba mennének munkát vállalni. Az "Ecopop" nevű szervezet népi kezdeményezése ugyanis átlagosan a lakossági 0,2%-ára korlátozná az éves nettó (azaz a kivándorlók számával korrigált) bevándorlást - mégpedig nem xenofóbiából, hanem környezetvédelmi és fenntarthatósági megfontolásokból, a nyakló nélküli növekedés ugyanis kimeríti a természeti erőforrásokat, de az amúgy igen jól szervezett (de nem olcsó) tömegközlekedés is túlterhelt. Tudják, miről beszélnek: a Magyarország méreténeka felét sem kitevő (és a hegyek miatt ennél is kisebb hasznosítható területű) Svájc lakossága az 1980-as évekbeli 6-6,5 millióról mára 8 millióra nőtt - azaz egyetlen generáció alatt a negyedével!
Az "eco" a kezdeményezők nevében bizony nem a gazdaságra (économie - a nagytőkések mellesleg ellenzik a kezdeményezét), hanem a környezetvédelemre (ecologie) utal, és hogy szó sincs magába zárkózásról, a szolidaritás elutasításáról és a világ többi részének leszarásáról, azt a kezdeményezés második része mutatja: tudván, hogy a túlnépesedés világméretű probléma, mely csak összvilági léptékben oldható meg, a kezdeményezés azt is előírná, hogy a fejlődő országoknak adott állami fejlesztési pénzek legalább 10%-át az önkéntes családtervezéshez való hozzáférés javítására kell fordítani. Ez nem lenne kis pénz: Svájc évi 2 milliárd frankot (500 milliárd forintot) fordít a fejlődő országok megsegítésére, ehhez jön még az újonnan csatolakozott EU-tagállamokra fordított (és szintén népszavazáson, a lakosság által saját zsebük terhére nekünk és a többi új EU-tagnak megítélt!) összeg, amely idén 147 milliárd.

Az információk forrása:
A kezdeményezés szövege (kb. 20 sor az egész!) a kancellária honlapján: http://www.admin.ch/ch/f/pore/vi/vis406t.html
Lakosság alakulása: http://www.bfs.admin.ch
Nemzetközi együttműködés: https://www.eda.admin.ch

Rendőrség: Ne menj férjhez!

Nos, tehát a rendőrség szerint az áldozat dolga elkerülni, hogy megerőszakolják. Vegyük ezúttal komolyan a rendőrséget, és nézzük meg, mit is tudnak tenni a nők az ellen, hogy egy a rendőrség szerint ösztöneinek teljesen kiszolgáltatott, viselkedését tudatosan irányítani képtelen férfi áldozatául essenek.
Naszóval: Először is tudvalévő (kivéve persze a rendőrség előtt, dehát ők nem egy tudományos testület, sőt, szarják le az empírikus adatokat), hogy a ruházat nem játszik szerepet abban, kit erőszakolnak meg, és az sem eredményes, ha az illető szépen kéri, hagyják békén. Ugyanígy az életkor sem véd a szexualizált erőszak ellen - nyolcéves ugyanúgy eshet áldozatul, mint nyolcvan éves. Ellenben különböző kutatásokból azt is tudni, hogy az erőszaktevők inkább gyengének, könnyű áldozatnak tűnő nőket támadnak meg (dekoltázsmélységtől és szoknyahossztól függetlenül), míg az, aki nem hagyja magát megfélemlíteni, nagyobb eséllyel menekül meg (magyarán: az elkövető gyáva, és könnyű ellenfélt keres).
Ebből le is vonhatjuk következtetéseinket:
1. A lányokat kiskoruktól fogva le kell szoktatni arről, hogy a gyengeségnek és a gyengédségnek akárcsak a látszatát is keltsék, nem szabad engedni, hogy lányosan-nőiesen passzívak legyenek és elviseljék sorsukat, hanem ehelyett erős, kérlelhetetlen, kikezdhetetlen és legizáhatatlan személyiséget kell építenünk bennük, és nekik kifelének is ilyennek kell mutatkozniuk az erőszakoskodó hajlamúak elrettentésére.
2. Persze azt is tudjuk, hogy van, aki épp az erősnek tűnő nőktől frusztrált és meg akarja őket büntetni (a Dél-Afrikai Köztársaságban pl. rendszeresen erőszakolnak meg "gyógyító céllal" a sorból kilógó nőket, pl. mert homoszexuálisak), ezért a nők kezébe megfelelő önvédelmi eszközt is kell adni - sikeres utcai harcosokká kell őket kiképezni, mégpedig úgy, hogy minden életkorban és minden élethelyzetben (kisgyerekként, buliben ittasan, menstruációs görcsökben fetrengve, vajúdás közben, idős korban testileg-szellemileg leépülve) képesek legyenek bárki férfitől szükség esetén fizikai erővel is megszabadulni.
3. Mindez természetesen a szexuális kapcsolatokat is átrendezni: vége a kacérságnak, flörtölésnek (hiszen ezzel - még mindig a rendőrségi álláspontnál maradna - a nő ugyebár azt kockáztatná, hogy ha menet közben kiderül, mégsem óhajt a flörtölés tárgyával szexuális kapcsolatra lépni, mondjuk, mert kiderül, a gatya alatt kissé ápolatlan, akkor már nincs lehetősége visszalépni?), ehelyett nem is tudom, mi lenne - valami korrekt üzleti tárgyalás a szex módozatairól és feltételeiről, lehetőleg írásos formába öntve?
4. Végezetül: az is tudvalévő, hogy a nőkre a férfiak párkapcsolaton belül a legveszélyesebbek - Magyarországon évente kb. 50-70 nőt öl meg a partnere. Mégpedig többnyire azután, hogy a nő hosszas áldozatlét után bejelentette szakítási szándékát - következésképp a kapcsolatból való kilépés sem véd az erőszak ellen, mert ilyenkor már késő: a bajt a gyökerénél fogva kell kiirtani és a nőknek saját jól felfogott érdekükben nem szabad tartós párkapcsolatokat kialakítaniuk férfiakkal, hiszen mint a mellékelt ábra mutatja, ezzel évi több tucat honfitársnőnk - a rendőrség szerint nyilván önként és dalolva saját hibájából - saját sírját ássa. Szóval a nők kerüljék el a házasságot és párkapcsolatot mint életükre és szexuális épségüre veszélyes terepet.

Szóval: Biztos, hogy a rendőrség és az őket helyeslők belegondoltak ebbe? Ilyen világot akarjunk? Nem lenne sokkal élvezetesebb az élet, ha egyszerűen megtanulnánk csak azzal szexelni akarni, aki nemcsak, hogy nem tiltakozik, hanem még igent is mond?

Amikor a férfiak magukat becsmérlik...

Facebook-falamat betöltik a baranyai, vas és egyéb megyei áldozathibáztató rendőrségi videókról és jótanácsokról szóló viták. A videók persze roppant ostobák, elég ehhez azzal tisztában lenni, hogy a nudista strandokon sem éri több atrocitás a nőket, mint egy átlag szórakozóhelyen, míg mondjuk, Kairóban az ott egyébként tájidegen arcfátyol sem védi meg őket az utcai molesztálásoktól. A gyakorlatban persze igaz, hogy az erőszaktevő inkább egy könnyebbnek leigázhatónak tűnő áldozatot keres (és a gyakorlati életben a mattjózan, jól kiképzett ninjaharcos nagyobb eséllyel menekül meg a fél sörtől is kótyagos szende kislánynál), de ebből nem következik az, hogy a bármilyen (!) okból önvédelemre képtelen nő szabad préda lenne - épp az ő védelme lenne a rendőrség feladata. A rendőrségi vezetésnek nyilvánvalóan kényelmes megoldás az áldozathibáztatás: az erőszak ugyan nem csökken tőle, ellenben az áldozatok nem fognak merni feljelentést tenni, ergo szépek lesznek a közbiztonsági statisztikák anélkül, hogy a rendőröknek meg kelljen ezért dolgozniuk. Az viszont elképesztő, hogy mennyi férfi asszisztál vehemensen saját becsmérléséhez. A feministákat szokás a férfiak megvetésével vádolni - jogtalanul, hiszen ők azok, akik úgy gondolják, némi noszogatással a férfiak is képesek rendesen viselkedni. A rendőrségi áldozathibáztató tanácsokat védők azok, akik szerint a férfiak felelős viselkedésre képtelen, hormonjaiknak totálisan kiszolgáltatott agyatlan barmok, akik egy dekoltázs vagy rövidebb szoknya láttán irányíthatatlan ámokfutóvá válnak.  - Tényleg azt gondolják, hogy ilyen selejtesek a magyar férfiak?

Nem kellett volna megmenteni a devizahiteleseket...

...ha tartottuk volna magunkat a tervekhez és úgy 2006-2008 tájékán beléptünk volna az euróövezetbe, az akkori 250-es árfolyamon.

Ne feledjük ezt sem: Aki deviza(alapú)hitelt vett fel forinthitel helyett, azért tette, mert alacsonyabb volt a kamat, mint a forinthitelé (sőt: még az is megérte, ha az ember devizahitelt vett fel és a pénzt lekötött forintbetéten kamatoztatta). Magyarán: nyerészkedni akart az árfolyam- és kamatviszonyokon. Akkor és ott devizahitelt felvenni teljesen raconális döntés volt - már feltéve, hogy nem vesszük figyelembe, hogy a magyar választók egy jelentős része nem a közjót szem előtt tartva az ország rendbetételére és az euróövezethez való csatlakozásra szavaz, hanem simán megvásároltatja magát a neki a legtöbb személyes hasznot ígérővel.

Persze lenne egy majdnem tiszta megoldás is: "Egyszerűen" ki kell számolni minden devizahitelre, mennyibe került volna, ha annak idején forintban vették volna fel, a forinthitelekre irányadó kamatokkal. Aki nem bízik a kormány gazdaságpolitikájában és attól tart, tovább romlik a forint árfolyama, az forintra vált, a többiek meg maradnak a devizánál :)

Kicsoda az a Kothencz János?

Szeged fideszes polgármesterjelöltjéről csupán annyit ír mostanában a sajtó, hogy gyermekvédelmi szakember, pedig ennél többet érdemelne a háttere. Azt az Ágota® Alapítványt (így, copyrightos r-rel), amelynek vezetője és fő szakértője, ő maga alapította mindössze 29 évesen, egy hittudományi és egy pedagógus diplomában a zsebében és állami gondozotti múlttal a háta mögött (akkoriban kapta meg a KDNP-s politikus Harrach Péter protezsáltjaként Szeged városának az ifjúságreferensi posztját is). Hozzá kapcsolódik a katolikus egyház Szeged-Csanád megyei Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója is, ennek ugyanis Kothencz a főigazgatója. Kothencz katolikus hittudományi affinitása, illetve a katolikus dogmákhoz való hűsége csakugyan meghatározza a tevékenységét:
- 25 millió forintot kapott az Ágota Alapítvány az eredetileg Soltész Miklós KDNP-s szociális államtitkár által 2011 tavaszán 110 millió forintból indított abortuszellenes plakátok újabb felhasználására. A plakátok egyik szépséghibája

Tovább

Amikor nem magánügy a szex

"Mi a kormányt nem hívtuk meg az esküvőnkre, nem értjük, miért szólnak bele" - ídéz az Origo egy házaspárt, aki nehezményezi, hogy a Balog Zoltán lelkész vezette Emberi Erőforrás Minisztériumán keresztül az államtól gyerekcsinálásra buzdító üdvözlőlapot kapott. WFT?? Kedves pár, maguk komolyen nincsenek tisztában azzal, hogy az anyakönyvvezető az államot képviseli? Önök bizony nemcsak, hkogy meghívták az államot, hanem még fizettek is azért, hogy eljöjjön!

Tovább